ΚΑΛΛΙΚΡΑΤΗΣ, ΑΠΟΨΕΙΣ ΤΑΣΟΥ ΧΩΡΕΜΗ.

 Τ. ΧΩΡΕΜΗΣ                                                          Κιάτο, 6 Μαρτίου 2010
ΣΧΕΔΙΟ ΚΑΛΛΙΚΡΑΤΗΣ – ΧΩΡΟΘΕΤΗΣΗ ΚΟΡΙΝΘΙΑΣ
·        Εισερχόμενοι στη δεύτερη και τελευταία φάση του διαλόγου για το σχέδιο Καλλικράτης, που αφορά στην χωροθέτηση των Περιφερειών της Χώρας και των νέων διευρυμένων Δήμων κατά Νομό, είναι επιβεβλημένη και στην Κορινθία η υπεύθυνη τοποθέτηση όλων όσων προτίθενται να υποστηρίξουν και να συμβάλλουν στη θετική προοπτική της Αυτοδιοικητικής Μεταρρύθμισης, της Αποσυγκέντρωσης του Κεντρικού Κράτους και της Ενίσχυσης της Περιφέρειας της Χώρας.
—–—–————————————
·        Είναι απόλυτα σωστή και αναγκαία η επιλογή της μίας και μόνης Διοικητικής Περιφέρειας Πελοποννήσου που θα αποκαταστήσει μια χρόνια, άδικη και απολύτως αντιαναπτυξιακή διαίρεση.
·        Ως προέκταση αυτής της επιλογής, αλλά κυρίως για την καλύτερη δυνατή αξιοποίηση της Μεταρρύθμισης στο Νομό Κορινθίας, η επιλογή των δύο (2) νέων μεγάλων  Δήμων, με έδρες την Κόρινθο και το Κιάτο αντίστοιχα, είναι κατά τη γνώμη μου, μια πρόταση που οφείλει, αν μη τι άλλο, να προβληματίσει:
1.           Από το Σχέδιο ΚΑΛΛΙΚΡΑΤΗΣ, δεν προκύπτει η κατεύθυνση μετατροπής των Νομαρχιών της Χώρας, προς ένα Δήμο αντίστοιχο με τα διοικητικά όρια του Νομού.
2.           Ταυτόχρονα, η στόχευση του περιορισμού απλώς, του αριθμού των Δήμων κατά Νομό (που θα οδηγούσε σ’ ένα νέο κατακερματισμό, με κατά τι μεγαλύτερους πληθυσμιακά Δήμους) θα αναπαρήγαγε λάθη, προσωπικές λογικές και σκοπιμότητες, που έλαβαν χώρα κατά την εφαρμογή του ΚΑΠΟΔΙΣΤΡΙΑ.
3.           Όλες οι ήδη κατατεθειμένες προτάσεις – για τέσσερις (4), πέντε (5),  ακόμη και αυτή, για έξι (6) Δήμους στην Κορινθία – στηρίζονται, σε κατά τα άλλα, σοβαρά επιχειρήματα (πληθυσμιακά, γεωγραφικά, κοινωνικά, αναπτυξιακά, ιστορικά κ. ά. ). Όμως δεν περιορίζουν, αντίθετα ενισχύουν τη λογική ύπαρξης  των δύο Δήμων, Κορίνθου και Κιάτου.
         Γιατί αφενός –  σε αυτή την περίπτωση των δύο Δήμων – οι αρνήσεις θα είναι συγκριτικά πολύ λιγότερες από εκείνες που θα υπάρξουν σε κάθε άλλη λύση και αφετέρου, την ενισχύουν κυρίως για λόγους ουσίας, λόγους ουσιαστικού συντονισμού της ανάπτυξης και κυρίως για λόγους υψηλής ποιότητας υπηρεσιών προς τους πολίτες.
         Γιατί είναι αλήθεια! Στο Σχέδιο ΚΑΛΛΙΚΡΑΤΗΣ χωρούν πολλές απόψεις. Και για έξι (6) και για πέντε (5) και για τέσσερις (4) Δήμους στην Κορινθία!
         Αυτό όμως που δεν χωρά, κατά την γνώμη μου, είναι η δια νόμου θεσμοθέτηση νέων ανισοτήτων πληθυσμιακών και αναπτυξιακών! Και θα είναι άδικο – αν μη τι άλλο- να δημιουργηθούν νέοι Δήμοι διευρυμένοι μεν, αλλά καθηλωμένοι ες αεί σε διαχρονική «μικρότητα» και διαρκή υστέρηση.
4.           Όσον αφορά την εγγύτητα, ο πολίτης ζητά – χρόνια τώρα – πρώτα απ’ όλα «εγγύτητα» στην παροχή υπηρεσιών  και δυνατοτήτων ανάπτυξης και μετά ζητά «εγγύτητα» με τα πρόσωπα της ηγεσίας του Δήμου!
5.           Είναι απολύτως κατανοητή η αναγκαιότητα ύπαρξης Δήμων – Νησιών και Δήμων – Ορεινών Μειονεκτικών Περιοχών στην υπόλοιπη Χώρα. Στην Κορινθία όμως, δεν υπάρχουν τόσο και τέτοιες απομονωμένες περιοχές, η δε ενιαία σύνδεση της ανάπτυξης της ορεινής και παραλιακής ζώνης είναι, κατά τη γνώμη μου, η πλέον ενδεδειγμένη αναπτυξιακή προσέγγιση για το Νομό μας.
        Για τις αρνήσεις που θα υπάρξουν, ιδιαίτερα από μικρούς Δήμους που επικαλούνται ως εμπόδιο την έλλειψη υποδομών (π.χ. την έλλειψη οδικών αξόνων, που αποτελούν αίτημα δεκαετιών) η ίδια η συνένωσή τους θα αποτελέσει εξαιρετικό κίνητρο για την επιτάχυνση της άμεσης και σύγχρονης κατασκευής τους.
6.           Το γεγονός βέβαια, ότι θα προκύψουν δύο πολύ ισχυροί Δήμοι, καθώς και το ότι θα είμαστε πολύ τολμηροί σε σχέση με άλλους Νομούς της Χώρας– ενδεχομένως και όχι σίγουρα × π.χ. η Αχαΐα μιλά για τέσσερις (4) μόνο διευρυμένους Δήμους –έχω την γνώμη, ότι τελικά θα λειτουργήσει ως πλεονέκτημα συνολικά για την Κορινθία και πέραν των άλλων – επιτρέψτε μου –  θα σηματοδοτήσει την αποφασιστικότητα, την τόλμη, την αυτοπεποίθηση και την διορατικότητα  των πολιτικών εκπροσώπων της.
——————————–———
·        Το σχέδιο ΚΑΛΛΙΚΡΑΤΗΣ, συνιστά μια μοναδική ευκαιρία, μια ιδιαίτερη πρόκληση προς όλα τα κόμματα, όλους τους φορείς της κοινωνίας, ασφαλώς προς όλους τους υπάρχοντες Οργανισμούς Αυτοδιοίκησης της Χώρας, κυρίως όμως, συνιστά ιδιαίτερη πρόκληση προς αυτούς που απευθύνεται, τους Έλληνες Πολίτες!
·        Τιμώ τον Χώρο, τα Πρόσωπα και τη Θεσμική Εκπροσώπηση της Αυτοδιοίκησης. Υπήρξα θετικά ενεργός σε όλους τους αγώνες, σε όλες τις μάχες της Αυτοδιοίκησης μετά τη Μεταπολίτευση, για αρμοδιότητες, πόρους, αναβάθμιση και ενίσχυση της φωνής και του ρόλου της. Όμως η Μεταρρύθμιση αυτή, δεν είναι υπόθεση συμψηφισμών, προσωπικών στρατηγικών και σκοπιμοτήτων. Δεν είναι η ώρα του ΚΑΠΟΔΙΣΤΡΙΑ 1! Είναι η ώρα, που οι επιλογές σ’ αυτή την Μεταρρύθμιση οφείλουν να έχουν μια και μόνη στόχευση: το όφελος του πολίτη μέσα από μια Σύγχρονη, Δημοκρατική, Ισχυρή Αυτοδιοίκηση!
·        Η πορεία προς την εφαρμογή ενός τόσο σημαντικού θεσμού, που θα σφραγίσει για πολλές δεκαετίες την ποιότητα της λειτουργίας των τοπικών μας κοινωνιών, οφείλει να μην εγκλωβιστεί στις λογικές του χθες και αντίθετα να επιδιώξει να αντιστοιχηθεί, με τις πλέον δυναμικές και υγιείς επιδιώξεις και προσδοκίες του λαού της Κορινθίας.
         Με σεβασμό στο δημόσιο χρήμα
         Με πίστη στην οικονομική και κοινωνική ανάπτυξη
         Με Δημοκρατία και κοινωνική συναίνεση
                                                                    ΤΑΣΟΣ Ι. ΧΩΡΕΜΗΣ
      πρ. Βουλευτής ΠΑ.ΣΟ.Κ  Κορινθίας 
ΣΧΟΛΙΟ: Ο Τάσος Χωρέμης, είναι από τα στελέχη του προοδευτικού χώρου με μακρά πολιτική ιστορία και η συμβολή του στην υπόθεση της Τοπικής Αυτοδιοίκησης μπορεί να αποβεί θετικότατη. 
Όμως η εμπειρία του Καποδίστρια έδειξε πως τα μεγάλα αυτοδιοικητικά σχήματα λειτούργησαν προς όφελος του κέντρου και σε βάρος της περιφέρειας…
Φοβάμαι πως και αυτή τη φορά θα επαναληφθεί το ίδιο σκηνικό, αφού δεν υπάρχει ούτε ο ανάλογος σχεδιασμός, ούτε οι απαιτούμενοι πόροι, ούτε η απαραίτητη διοικητική επάρκεια και οι αναγκαίες υποδομές για την ανάπτυξη της περιφέρειας… Οψόμεθα…

About politisx

Αδέσποτο σκυλί χωρίς αφέντες... Σιχαίνομαι την μπουλοκοποίηση και το μάντρωμα, σιχαίνομαι το βόλεμα και τον ωχαδερφισμό, το ραγιαδισμό και την κάθε λογής υποτέλεια, τον κάθε λογής ρατσισμό και κοινωνικό αποκλεισμό. Γουστάρω τα "όχι" πιο πολύ από τα "ναι"... και οι φίλοι μου ξέρουν να λένε όχι...
This entry was posted in ΚΑΛΛΙΚΡΑΤΗΣ. Bookmark the permalink.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s