ΠΕΡΙ ΕΘΕΛΟΝΤΙΣΜΟΥ, ΘΕΣΕΙΣ ΚΑΙ ΑΝΤΙΘΕΣΕΙΣ…

Περί εθελοντισμού ο λόγος στο bolg  του Συλλόγου Σικυωνίων Πολιτών, και η δική μου τοποθέτηση, λόγω μεγάλης έκτασης, παρατίθεται εδώ. 
Επίσης ενδιαφέρουσες απόψεις παρατίθενται σε παλαιότερη ανάρτηση με τίτλο «ΕΘΕΛΟΝΤΙΣΜΟΣ… ΟΧΙ ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ!» εδώ:
     Η παρατεταμένη οικονομική ύφεση σε συνδυασμό με τις νεοφιλελεύθερες πολιτικές απόψεις που κυριαρχούν στον Ευρωπαϊκό χώρο έχουν ως συνέπεια τη σταδιακή υποχώρηση του Κοινωνικού Κράτους που οικοδομήθηκε στην Ευρώπη μετά το δεύτερο παγκόσμιο πόλεμο.
Είναι πλέον καθημερινή πραγματικότητα η μετακύλιση ολοένα και μεγαλύτερου μέρους των δαπανών κοινωνικής ασφάλισης στις πλάτες των εργαζομένων, στη λογική της αρδευόμενης από τις επικρατούσες νεοφιλελεύθερες απόψεις μεγιστοποίησης της κερδοφορίας των επιχειρήσεων. Η συρρίκνωση του Κοινωνικού Κράτους επιταχύνεται με τη μείωση των κοινωνικών παροχών και την αύξηση και επέκταση της ιδιωτικής δαπάνης στις παροχές κοινωνικής ασφάλισης.
Σήμερα λοιπόν που η κοινωνική πολιτική και πρόνοια υφίσταται συνεχείς πιέσεις και εκπτώσεις, (θα μπορούσαμε να πούμε ότι αντιμετωπίζεται ως «αναγκαίο» κακό και όχι ως βασική υποχρέωση του κράτους «πρόνοιας»), ο νεοφιλελευθερισμός προτάσσει ως αντιστάθμισμα την ιδέα του εθελοντισμού. 
Το Ευρωπαϊκό Κοινωνικό μοντέλο συγκλονίζεται εκ βάθρων και η Ευρωπαϊκή Ένωση προσπαθώντας να αντιμετωπίσει την κρίση προωθεί την ιδέα της «Κοινωνίας των Πολιτών», της οποίας βασικό συστατικό στοιχείο αποτελεί ο εθελοντισμός.
Συνιστά δε ο εθελοντισμός πηγή έμμεσης κερδοφορίας των υπόχρεων για την άσκηση κοινωνικής πολιτικής-πρόνοιας, (αδικαιολόγητος πλουτισμός από τη μειωμένη χρηματοδότηση των κοινωνικών παροχών και υπηρεσιών και από την αναδιανομή των υποχρεώσεων του Κράτους, Αυτοδιοίκησης και εργοδοσίας στις πλάτες των πολιτών), αφού η εθελοντική εργασία παρέχεται δωρεάν. 
Η θετική στάση της κοινής γνώμης απέναντι στον εθελοντισμό οφείλεται στη σύγχυσή του με την κοινωνική αλληλεγγύη. Η ειδοποιός διαφορά έγκειται στο εξής: ενώ η  κοινωνική αλληλεγγύη πηγάζει από τον άνθρωπο και εκβάλλει στον άνθρωπο, ο εθελοντισμός πηγάζει από τον άνθρωπο και εκβάλλει επίσης στον άνθρωπο, αλλά δια μέσου κάποιου φορέα, (ΟΤΑ, κρατικού οργανισμού, ΜΗΚΥΟ, εκκλησίας, συλλόγου κ.λ.π.).  Η εμπειρία έδειξε ότι σε πολλές περιπτώσεις ο εθελοντισμός ενδύθηκε το μανδύα της φιλανθρωπίας, για την ικανοποίηση προσωπικής ματαιοδοξίας και κοινωνικής καταξίωσης… Συχνά  τέθηκε υπό κηδεμονία διαφόρων φορέων και χρησιμοποιήθηκε κατά κανόνα ως ταμείο παρακαταθηκών εκλογικών αποταμιεύσεων πολιτικών επενδυτών…
Ας ευχηθούμε ο Δήμος μας να αποτελέσει εξαίρεση!
Δεν πρέπει λοιπόν να συγχέουμε τον εθελοντισμό με την Κοινωνική Αλληλεγγύη, η αναγκαιότητα της οποίας γίνεται επιτακτική στη σημερινή δύσκολη κατάσταση για τη Χώρα μας.  
Η συσσωρευμένη κοινωνική δυσαρέσκεια  και αγανάκτηση ζητά να βρει διέξοδο και εκτόνωση, αφού η «συλλογική διαχείριση» ξεπουλήθηκε και η ατομική διαχείριση των προβλημάτων οδήγησε και οδηγεί σε συλλογικές απώλειες… 
Πρέπει η Κοινωνική Αλληλεγγύη να γίνει το όχημα διαφυγής για να βγούμε από τα αδιέξοδα και να δημιουργήσουμε μια Κοινωνία που δεν θα έχει ανάγκη τον εθελοντισμό και τη φιλανθρωπία. 
Κοινωνική Αλληλεγγύη, επαναπροσδιορισμός των συλλογικών πρακτικών και διεκδικήσεων, συστράτευση στους κοινωνικούς αγώνες με βασική διεκδίκηση την αναδιανομή του πλούτου και τη λαϊκή κυριαρχία. 
Αυτός είναι ο μόνος δρόμος… 
Periergos

About politisx

Αδέσποτο σκυλί χωρίς αφέντες... Σιχαίνομαι την μπουλοκοποίηση και το μάντρωμα, σιχαίνομαι το βόλεμα και τον ωχαδερφισμό, το ραγιαδισμό και την κάθε λογής υποτέλεια, τον κάθε λογής ρατσισμό και κοινωνικό αποκλεισμό. Γουστάρω τα "όχι" πιο πολύ από τα "ναι"... και οι φίλοι μου ξέρουν να λένε όχι...
This entry was posted in ΑΠΟΨΕΙΣ, ΕΘΕΛΟΝΤΙΣΜΟΣ. Bookmark the permalink.

1 Response to ΠΕΡΙ ΕΘΕΛΟΝΤΙΣΜΟΥ, ΘΕΣΕΙΣ ΚΑΙ ΑΝΤΙΘΕΣΕΙΣ…

  1. Παράθεμα: Η απλήρωτη εργασία ανορθώνει… | ΧΡΗΣΤΟΣ ΠΟΛΙΤΗΣ

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s