Έλα Αλέκο!!!

Αναδημοσίευση από την «Iskra»

H «ΑΝΤΑΡΣΙΑ» ΤΩΝ ΙΤΑΛΩΝ ΚΑΙ ΤΟ ΜΗΝΥΜΑ ΣΤΗΝ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΑΡΙΣΤΕΡΑ!

Δεν είναι εύκολο να προβλεφθούν οι μετεκλογικές εξελίξεις στην Ιταλία. Πολύ περισσότερο από την Αθήνα.

Δεν ξέρουμε αν και κατά πόσο θα σχηματιστεί κυβέρνηση στην Ιταλία και ποιά.

Το βέβαιον, πάντως, είναι ότι η ψήφος του Ιταλικού λαού έχει ταρακουνήσει για τα καλά τα λιμνάζοντα νερά της λιτότητας, της ευρωζώνης και της Γερμανικής ΕΕ.

Αυτή η πολιτική διάσταση της ψήφου του Ιταλικού λαού δεν μπορεί να αγνοηθεί , χωρίς συνέπειες. Η Ιταλία κατά παράδοση ακραιφνής φιλο-ΕΕ χώρα, μπορεί να αναδειχθεί στο μεγάλο «άτακτο» της ευρωζώνης και της ΕΕ! Αν ο Μπερλουσκόνι και κυρίως ο Γκρίλο γυρίσουν την πλάτη στη βούληση των Ιταλών, πολύ γρήγορα θα βρεθούν στο κενό και θα σαρωθούν.

Ο ιταλικός λαός έκανε τη δική του «στροφή» και το ποτάμι δύσκολα θα γυρίσει πίσω.

Η Ιταλική κομμουνιστική και ριζοσπαστική Αριστερά, αν θέλει να βγει από το περιθώριο και να διαδραματίσει το δικό της αναντικατάστατο ρόλο, ήρθε η ώρα να αφυπνισθεί , να εγκαταλείψει τα κεντροαριστερά σενάρια, τους συμβιβασμούς, τη γονυκλισία στο ευρώ και την ΕΕ και να αναδείξει ένα νέο ριζοσπαστικό ταξικό , εργατικό και λαϊκό πρόσωπο.

Οι Ιταλικές εκλογές στέλνουν πολλαπλά μηνύματα και στην ελληνική Αριστερά.

Για την Αριστερά στην Ελλάδα η συνεργασία και η ριζοσπαστικοποίηση και όχι η περιχαράκωση και αναδίπλωση , είναι μονόδρομος για να διαφύγει από την άμυνα και να περάσει στη δική της «δεύτερη» αντεπίθεση με κοινωνικούς και κινηματικούς όρους, τη μόνη που θα τη καταστήσει ικανή να σπάσει το κέλυφος και να πάρει κεφάλι και προβάδισμα.

Τετάρτη 27 Φεβρουαρίου 2013

Η ΙΤΑΛΙΑ «ΕΚΠΛΗΣΣΕΙ» ΚΑΙ ΑΜΦΙΣΒΗΤΕΙ ΤΟ ΕΥΡΩ!

ΠΑΝΙΚΟΣ ΣΤΑ ΧΡΗΜΑΤΙΣΤΗΡΙΑ ΚΑΙ ΤΗΝ ΚΟΜΙΣΙΟΝ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΚΤΟΞΕΥΣΗ ΜΠΕΠΕ ΓΚΡΙΛΟ ΑΛΛΑ ΚΑΙ ΜΠΕΡΛΟΥΣΚΟΝΙ!

Η ΙΤΑΛΙΚΗ ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΙΚΗ ΑΡΙΣΤΕΡΑ ΠΛΗΡΩΣΕ ΣΥΜΒΙΒΑΣΜΟΥΣ ΚΑΙ ΤΗΝ ΥΠΟΤΑΓΗ ΤΗΣ ΣΕ ΕΥΡΩ ΚΑΙ ΕΕ!

Αυτό που συνέβη στις Ιταλικές εκλογές θα εθεωρείτο πριν από λίγα χρόνια, ίσως και πριν από λίγους μήνες, αδιανόητο.

Η πλειοψηφία, μάλλον, των Ιταλών πολιτών, που πήγαν στις κάλπες, αμφισβήτησε με εκείνη ή την άλλη μορφή και ένταση, το ευρώ αλλά και την Γερμανική ΕΕ!

Αυτό καταδεικνύει η άνοδος του Μπερλουσκόνι στις Ιταλικές εκλογές και ιδιαίτερα η εκπληκτική εκτόξευση των ποσοστών του Μπέπε Γκρίλο.

Τόσο ο Σίλβιο Μπερλουσκόνι, εκφράζοντας σε σημαντικό βαθμό τα συμφέροντα και μεγάλων τμημάτων του Ιταλικού επιχειρηματικού κατεστημένου, όσο και κυρίως ο Μπέπε Γκρίλο, εκφράζοντας περισσότερο λαϊκές τάξεις, έθεσαν, λίγο πολύ, σε αμφισβήτηση της προοπτική της Ιταλίας στην ευρωζώνη και υπό ερώτημα τις Γερμανικές επιλογές στην ΕΕ.

Αντίθετα, τα ακραιφνή φιλο-ευρώ και φιλο-ΕΕ κόμματα του σκληρού νεοφιλελεύθερου «μεταρρυθμιστικού» τόξου, όπως η Κεντροαριστερά του Μπερσάνι και το κεντρώο μόρφωμα του Μόντι, είδαν τα ποσοστά τους να υστερούν σε σχέση με τις προβλέψεις και σε ορισμένες περιπτώσεις να βυθίζονται!

Από την άλλη η Κομμουνιστική επανίδρυση, παρά τη συμμαχία της με το γνωστό Ντι Πιέτρο και ίσως και εξαιτίας της, είδε τα ποσοστά της στο ναδίρ και να μένει εκτός Βουλής.

Η Ιταλική Ριζοσπαστική Αριστερά πλήρωσε τους απαράδεκτους συμβιβασμούς της, τις υποχωρήσεις, τους τακτικισμούς της και τελικά την υποταγή της στο ευρώ και την ΕΕ!!!

Αυτή την ώρα τα Ιταλικά εκλογικά αποτελέσματα, με το δικό τους τρόπο, διαμορφώνουν ρευστές και περίεργες ισορροπίες στην Ιταλία και ταράζουν τις κυρίαρχες καταστάσεις στην Ευρωζώνη και την ΕΕ, ενώ είναι ακόμα απρόβλεπτη η έκταση των επιπτώσεών τους στις ευρωπαικές εξελίξεις.

Αυτή η ρευστότητα και αβεβαιότητα, την οποία ο ευρωπαικός τύπος καταγράφει ως ενδεχόμενη Ιταλική ακυβερνησία, σπέρνει τον πανικό στην Κομισιόν και στις αγορές, με τις τελευταίες να κατρακυλούν, πιέζοντας για ανακοπή νέων πολιτικών εκπλήξεων!

Το μήνυμα των Ιταλικών εκλογών οφείλει να το ακούσει η ελληνική Αριστερά και να ριζοσπαστικοποιήσει συνολικότερα τη στάση της, ειδικότερα απέναντι στο ευρώ και την ΕΕ, όπως οφείλει να το συλλάβει και η Ελλάδα και ο ελληνικός λαός, ως ενίσχυση της ανάγκης αλλά και της δυνατότητας για προοδευτική ανατροπή και μια νέα προοδευτική πορεία!

Μετά τη Βουλγαρία και η Ιταλία, με το δικό της ιδιόμορφο τρόπο, μας δείχνει τον δρόμο!

ΑΝΔΡΕΑΣ ΦΩΤΕΙΝΟΣ

Τρίτη 26 Φεβρουαρίου 2013.

ΑΝΤΙ ΣΧΟΛΙΟΥ: 

 

About politisx

Αδέσποτο σκυλί χωρίς αφέντες... Σιχαίνομαι την μπουλοκοποίηση και το μάντρωμα, σιχαίνομαι το βόλεμα και τον ωχαδερφισμό, το ραγιαδισμό και την κάθε λογής υποτέλεια, τον κάθε λογής ρατσισμό και κοινωνικό αποκλεισμό. Γουστάρω τα "όχι" πιο πολύ από τα "ναι"... και οι φίλοι μου ξέρουν να λένε όχι...
This entry was posted in ΠΟΛΙΤΙΚΗ. Bookmark the permalink.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s